widows for widows merk
0
0.00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

13 december 2022

Alles is hetzelfde en alles is veranderd

Alles is hetzelfde en alles is veranderd

En daar sta je dan,… alleen.
De dagen van overleven, vól gerichte handelingen rond het sterven en de begrafenis zijn achter de rug. Geliefden keren terug naar huis, jou gevoelsmatig achterlatend in dat veel te grote én lege huis. Ieder lijkt, zeker na een aantal weken, de draad gewoon weer op te pakken. Alsof er bij jou niet een aardverschuiving heeft plaatsgevonden. Niets is meer wat het ooit was.
Alles in de buitenwereld lijkt hetzelfde, alles is voor jou voor altijd veranderd.

Jij bent, voor je gevoel de enige die nog láng niet klaar is met dit grote verlies!
Op deze zeer donkere bladzijde van je leven wordt het je, op slag, glashelder dat die buitenwereld doordraait en jouw leven stilstaat. Muurvast. En daar sta je dan. Wat overblijft is een groot donker gat. En hoe nu verder…? Daar wens je je liever niet mee bezig te houden. Het liefst kruip je weg onder een grote zachte deken en hoop je dat iemand je wakker maakt uit deze wel zeer pijnlijke droom.

Op een gegeven moment ontkom je er niet aan je hoofd onder de zelf gedrapeerde deken vandaan te halen. Jezelf in de spiegel aan te kijken én te constateren dat je je niet meer langer kunt verstoppen voor de naakte waarheid. Zó, kan het niet verder!

Geheid kom je die buitenwereld weer tegen die, hoe goedbedoeld ook, op pijnplekken in je hart drukt, waar de leegte van het gemis van je partner zich langzamerhand heeft gehuisvest. Het lijkt wel, door jezelf weer in die buitenwereld te begeven, dat je nóg meer vast wenst te houden aan ‘oud’, aan dat wat ooit was.

 

100% verantwoordelijk.


Om de leegte diep van binnen maar niet te hoeven voelen, hebben wij mensen mechanismes ontwikkeld die niet écht voedend voor ons zijn. Wel zorgt het ervoor dat we de diepe onverwerkte pijn niet hoeven te voelen. Voor even dan, en dan komt het moment waarop het Leven ons uitnodigt, en voor sommigen uitdaagt, 100% verantwoordelijkheid terug te nemen over ons leven.

Op die bladzijde ben je dan uiteindelijk aanbeland. Een vraag die met hoofdletters op jou staat te wachten is of jij bereid bent jezelf voorop te gaan zetten in jouw leven? Een leven waar die ander, wellicht voor jaren, de nummer één plek innam. Wellicht heb je nooit geleerd jezelf voorop te zetten, en heb je de overtuiging dat dát wel heel egoïstisch is. Deze beperkende overtuiging houd je echter alleen nog maar meer vast aan dit ‘oud’.

En zo bouw je langzaam maar zeker steeds meer een muur om je hart heen. Niemand die daar nog binnen kan komen. Jij ook niet. Hoe pijnlijk is dat! Je hart dat ooit zo open was, heeft zich ogenschijnlijk hermetisch afgesloten. Je hart klopt nog wel, maar jij Leeft niet meer!

Je realiseert je dat jij degene bent die nog leeft en wordt uitgenodigd weer écht deel te gaan nemen aan het Leven. Wetende dat je partner, hoe jullie relatie bij leven ook zijn invulling had, niets liever wilde dan dat jij door zou gaan met Leven. Blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan, hé?

Nu je je eenmaal in deze situatie bevindt, vraagt het zoveel méér van je dan ‘de draad weer oppakken en verder gaan met leven’.

In je poging terug te keren ‘in de maatschappij’, ontkom je er niet aan tegen jezelf én de leegte in jezelf aan te lopen. Blijkt die leegte niet leeg, maar barstens vól te zitten. Vol emoties en gevoelens, waaronder eenzaamheid, verslagenheid, boosheid, onmacht, angst voor een toekomst zonder je partner en een oneindig diepe put vol verdriet. Niet écht aantrekkelijk om aan te gaan, zeg maar.


Leven bevindt zich achter al die emoties.


Er zijn maar weinig mensen die geleerd hebben hoe om te gaan met hun emoties. Net als onze voorouders, stoppen we voor het gemak die emoties en bijbehorende gevoelens liever weg. Niet dat dit de gemakkelijkste weg is. Deze emoties en gevoelens blijven in jou zitten en wensen maar een ding; door jou erkent, gezien en doorvoelt te worden. Dát is voor velen vaak een brug te ver.

Wat we wél van jongs af aan hebben geleerd, is om weg te vluchten in die buitenwereld, vol afleidingen. Denk, anno 2022, aan ‘onze trouwste metgezel’ de mobiel, vol met gadgets. Meer dan genoeg prikkels om úren in te verdwijnen. Anderen verdwijnen liever in de televisie, werk, (klein)kinderen en/of huishouden.

Hoe om te leren gaan met het verwerken van dit grote verlies en wat dit, ook fysiek, met je doet, daar kom ik in een ander blog uitgebreid op terug. Voor nu richt ik me op die buitenwereld die een écht ondersteunende functie voor jou kan hebben.


Niet alleen, wel zelf!


Al snel wordt het je namelijk helder dat die buitenwereld vaak niet de ‘doorleefdheid’ heeft in dit voor jou specifieke rouwproces. Hoe goed bedoeld de ‘adviezen’ ook zijn. Al deze goedbedoelde adviezen drukken vaak alleen nog maar meer op de diepe wond ‘dat je ervan af nu alleen voor staat’.

Hoe voedend én helend is het om je te omringen met gelijkgestemden, die ieder op zijn of haar eigen manier, van binnenuit begrijpt waar jij doorheen gaat? Er komt nogal wat op je pad, zodra je levenspartner overlijdt. Hoe geruststellend is het dan om een plek te hebben waar je met jouw specifieke vragen én verhalen terecht kan? Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf.


Widows&Widowers platform.


Hoe mooi is het als je ergens niet alleen praktisch advies kunt inwinnen, maar ook de gelegenheid geboden word je te verbinden met gelijkgestemden? Daar waar jouw verhaal gehoord én begrepen wordt. Allen weduwe of weduwnaar, die te maken krijgen met specifieke vraagstukken rondom het verlies van hun levenspartner. Hierbij maakt het niet uit of je levenspartner net of reeds een langere tijd geleden is overleden. Eenieder is welkom met zijn of haar specifieke vragen.

Precies daarvoor is Widows&Widowers tot leven geroepen.
Ik, de schrijfster van dit blog, heb me verbonden aan Widows for Widows om de psycho-emotionele vraagstukken rondom dit rouwproces o.a. in blogvorm te belichten. Mocht je vragen hebben of een onderwerp op dit gebied, voel je vrij dit in te brengen. Met Liefde kijk ik met je mee.

In de eerstvolgende blog neem ik een kijkje bij de hormoonhuishouding die, net als jij, in de war is geraakt. Ik geef aan wat stress en voedsel met je hormoonbalans doen en wat dit voor gevolgen kan hebben op je lichaamsgewicht. En ik sta stil bij mechanismen die we hebben ontwikkeld om niet geconfronteerd te worden met de inmiddels diep in ons vastgezette emoties.


~ Jacqueline Lammerts - Living your truth
Auteur van o.a. RELATIES en Volg je hart, HET KLOPT!
www.jacquelinelammerts.nl

Beheerder Customerscope

Op de hoogte blijven & van veel voordeel genieten?

Word lid voor € 59,00 per jaar

Lees ook

10 juni 2024

Widows4Widows loopt de Nijmeegse Vierdaagse

Om vooruit te komen in het leven moet je focus hebben en doelen stellen. En stap voor stap de goede richting in gaan, dan kom je er wel.
28 mei 2024

WidowTalk S4: aflevering 11

Deze aflevering ga ik in gesprek met Claudia Wielheesen. Claudia is nog een hele jonge meid, 21 jaar, en al zeer actief met haar passie. Namelijk het vastleggen van voornamelijk mensen en dieren in tekeningen.
23 mei 2024

Reizen, Rouw en de nieuwe Realiteit

Wow …..wat een epic zonsopgang ervaar ik vandaag in de woestijn. Ik zie het licht van de dag langzaam, maar heel gestaag over de roodstenen rotsen, de strijd van het donker winnen.
1 2 3 21

Blijf op de hoogte van events, nieuws, voordeelacties en partnerdeals. 

widows for widows merk
Je partner overlijdt, hoe ga jij verder? Via contact met lotgenoten en in samenwerking met onze partners, bieden wij een luisterend oor en helpen wij problemen aan te pakken.

Gegevens

Widows for Widows B.V.
Herengracht 237 A
1016 BH Amsterdam
The Netherlands

NL67RABO0366729950
VAT No.: 8622.94.034.B.01
KvK: 81985746

Copyright ©2024 Widows for Widows B.V., all rights reserved. | Powered by Customerscope
menuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram