widows for widows merk
0
0.00 0 artikelen

Geen producten in de winkelwagen.

13 april 2023

Rouwen, een universeel proces

“Only love has the power to heal the darkness within you”.
Laat de Liefde van je overleden partner de kracht zijn om jezelf te helen.

Geschreven door Jacqueline Lammerts

Deze blog over rouwen schrijf ik naar aanleiding van de podcast die ik samen met Marianne Heemskerk van W&W over dit thema heb gemaakt. Héél leuk trouwens om dit samen met haar te doen! Ik nodig je uit ook deze podcast te luisteren.

Als er iets is wat als een rode draad door mijn leven heen loopt, dan is dat wel rouwen en loslaten van geliefden. Vanaf mijn tweede jaar begon dit met het los laten van mijn biologische vader, een aantal jaren later werd ik uitgenodigd mijn moeder los te laten. Mijn vader via een scheiding, mijn moeder, na een 8 jaar durend ziekbed, aan de dood. Vier jaar daarna stond de dood bij mijn stiefvader voor de deur. Ook hem diende ik los te laten. Ik was pas 27.
In de loop der jaren mocht ik de nodige andere relatievormen leren loslaten; familie, vrienden, meerdere liefdesrelaties, collega’s en ga zo nog maar even door. Allen mij dierbaar en toch wíst ik dat het voor mij ‘het beste’ was om los te laten en door te lopen. Mijn eigen pad te volgen. Het pad van mijn hart. Een soms wel héél eenzaam en voor mijn gevoel een ‘alles alleen moeten doen én dragend’ pad. Nu, jaren later voel ik me gezegend voor alles wat dit mij heeft gebracht. Ik voel me méér dan dankbaar voor al deze levenslessen in (leren) loslaten. Niet alleen voor mijn eigen ontwikkeling als mens, maar zeer zeker ook voor al die mensen die zichzelf ook terugzien in een diep rouwproces en die ik reeds meer dan 17 jaar hierin mag en kán begeleiden.

Ondanks dat ik zelf geen ervaring heb met het los moeten laten van mijn levenspartner aan de dood, ben ik zeer doorgewinterd in het rouw- én helingsproces wat er in deze situatie op je bordje wordt gelegd. In de loop der jaren heb ik steeds meer zicht gekregen op het fenomeen dat elk verlies, welk verlies dan ook, niet alleen een boodschap in zich draagt aan jou, het geeft je ook een innerlijke prikkel om in beweging te komen.
Zo is het niet voor niets dat dit rouwproces op je pad komt. Hoe pijnlijk dit ook is om te horen, laat staan te erkennen, ‘het’ overkomt je niet. Dit rouwproces is onderdeel van jou te lopen levenspad. Wat maakt dat ik dit zo stellig kan zeggen? Het feit dat het zo is, maakt dat het een onderdeel is van jou te lopen levenspad.
En blijken we allen op ons levenspad meerdere levensthema’s met bijbehorende levenslessen tegen te komen. Om een beeld te geven; een thema kan zijn dat je alles alleen dient te doen in je leven of je krijgt steeds te maken met afwijzing, of je wordt steeds verlaten. Bijbehorende levenslessen die je dan terug zult zien in je leven zijn mensen, situaties en omstandigheden die jou triggeren in deze thema’s. Ze verlaten je, je wordt buitengesloten, je wordt steeds afgewezen, etc.

Dit doet uiteraard heel erg pijn. Het zouden ook niet je thema’s zijn als ze je niet pijn zouden doen. Pijn heeft een wezenlijke functie in ons leven. Het wijst ons die punten aan waar we nog iets mee moeten. Nu zijn wij als mensen geneigd om pijn weg te drukken. Niet voelen. Waar we dan terecht komen is in ons hoofd. Het hoofd dat graag de controle wenst te houden en er alles aan doet om maar niet te voelen. Hoe je dit in je dagelijkse leven kunt herkennen? Zo kun je jezelf terugvinden in situaties waarbij je altijd druk bent, je af laat leiden door die buitenwereld in te duiken. Dáár is het belangrijk om te zijn. Ondertussen voelt het echter heel leeg en eenzaam in je. Herken je dit?

Dat je je eenzaam en alleen voelt is niet zo vreemd daar jij niet thuis bent, bij jezelf. Je bent in de valkuil van je hoofd terecht gekomen en wenst maar niet de naakte waarheid te aanschouwen dat je partner er niet meer is en ondertussen dien jij verder te gaan met Leven. Maar hoe dan?!
Liever zorgen we voor eenieder buiten ons, zonder dat we doorhebben dat we onszelf buiten sluiten. Een levensthema werkt net zo lang in je leven door, totdat jij besluit stil te gaan staan. Jezelf binnen te laten, ín jezelf en te doorvoelen hoeveel pijn, verdriet, verslagenheid, woede en diepe onmacht er in jou zit.

Deze gevoelens kende je wellicht nog niet zó heftig en komen nu tijdens dit rouwproces naar boven.

Aan jou om jezelf toe te durven staan deze emoties toe te laten. Keer op keer weer.
Al deze emoties en gevoelens wensen maar één ding en dat is dat jij ze (h)erkent én doorvoelt, opdat ze jou los kunnen laten. Op deze manier bevrijd je jezelf uiteindelijk van deze ‘last’ die het overlijden van je levenspartner aan het licht heeft gebracht.

In de loop der jaren werd mij helder dat rouw én helen om welke relatievorm dan ook een gemene deler in zich draagt. Ze laten een proces zien waarbij je eenzelfde soort helingspad bewandeld.

Meer dan eens krijg ik terug van cliënten dat ze het gevoel hebben niet meer heel te zijn. Ze voelen zich gebroken. Hun bestaansrecht, zich veilig voelen, de bodem is onder hun voeten weggeslagen. Ze voelen zich, meer dan eens, minder dan de helft, waarbij gevoelens van schuld en zelf-oordelen vaak ook een rol spelen. Naar zichzelf en/of naar hun kinderen toe.

Nu kun je hier jaren in blijven rondlopen. Een soort rondjes draaien om degene heen die hier fysiek niet meer is. Zonder dat je het doorhebt hebt loop je in rondjes en creëer je een soort loopgraf waarin je voor je gevoel reeds ‘dood’ bent, alvorens je fysiek écht dood bent.
Je bent elke dag aan het overleven i.p.v. Leven.

Met dit rondjes lopen rond je overleden partner geraak je steeds verder van jezelf af te staan. Jij verdwijnt als ware steeds meer in een beeld dat er niet meer is, behalve in jouw hoofd. Een beeld waar jij je met man en macht aan vast wenst te houden. De angst om dit beeld los te laten is vaak heel groot. Meer dan eens ben je bang om in een diepe afgrond te geraken om daar nooit meer uit te komen. Alleen dit beeld al maakt dat je je nog vaster hecht aan dit beeld, jij samen met je partner.
De reden dat we dit blijven doen is dat we denken, ons hoofd dan, dat we zo die ander nog bij ons kunnen houden. Zo ontvouwt zich de eeuwig rouwende. Dit vasthouden aan ‘oud’ zorgt ervoor dat jij niet heelt en de diepere boodschappen van je overleden partner niet oppakt.

Wat een verlies! Lief mens, het is jouw leven wat op het spel staat!

Ben je je bewust wat voor mooie boodschappen je overleden partner voor jou heeft achtergelaten? Díe kun je wellicht niet zien, horen en voelen, omdat je vasthoudt aan ‘oud’ i.p.v. de ware schatten die onder dit diepe verdriet liggen op te graven. Daarvoor dien je door deze pijn heen te gaan. Dáár bevinden zich deze schatten, de boodschappen van je overleden partner aan jou.

Op het moment dat jij de boodschap van je overleden partner hebt begrepen én geheeld, kom niet alleen jij, maar ook je overleden partner in een ander Licht te staan.

Het wordt letterlijk en figuurlijk Lichter.
Jij voelt je lichter.
Dankbaarder.
Zachter.
Milder.
Verrijkt.

Om deze boodschappen te kunnen ontvangen is het van wezenlijk belang dat jij bereid bent dit oude beeld los te leren laten en door de diepe pijn heen te zakken die dit loslaten met zich meebrengt.

NOTE.
Loslaten betekent niet dat je je levenspartner ‘kwijtraakt’.
Los en láten betekent dat jij heelt en dit oude beeld van jullie samen een plek hebt gegeven in je leven en jij los bent gekomen van de pijn die dit met zich meebracht. Wat overblijft en er áltijd zal blijven is jullie Liefde. Liefde vergaat nooit en neem jij mee. In je hart.

Tijdens dit helingsproces ontkom je er niet aan om te gaan voelen.
Te gaan doorzien dat je jezelf vastzet om dit oude beeld in stand te houden. Dit kost echter heel veel en wellicht nog triester, jij leeft niet meer. Net als je overleden partner. Je overleeft aan de oppervlakte, in je hoofd. Het hoofd wat maar niet de diepte van deze pijn en de ware boodschappen van je overleden partner voor jou wenst te voelen.

Door de diepere boodschap van je overleden partner te leren begrijpen, heel jij niet alleen, jij komt ook weer tot Leven. En blijkt dát precies te zijn wat je overleden partner zó graag voor jou wenst: dat jij LEEFT!


Hulp is onderweg.
Om helderheid te verkrijgen in wat de boodschappen van je overleden partner zijn, schenkt W&W je een prachtig cadeau.

Hoe zou het zijn als je helder krijgt wat die diepere boodschappen van je partner zijn, opdat jij daarmee verder kunt met Leven en je uiteindelijk een diepe rust gaat ervaren in jezelf?

W&W heeft samen met Jacqueline Lammerts de mogelijkheid gecreëerd om deze boodschap van je overleden partner helder te krijgen. En dat niet alleen, je krijgt inzicht in wat jij te doen hebt om deze boodschappen te integreren in je leven, te helen, opdat jij voor je gevoel weer kunt gaan Leven.
Om meer helderheid te verkrijgen in de boodschappen aangereikt door je overleden panter kun je je aanmelden voor een één op één sessie, waarbij je in een veilige setting jouw verhaal mag delen en je helder krijgt wat deze boodschappen aan jou zijn en hoe je door dit helingsproces heen kunt lopen.
Uiteraard is dit voor leden van W&W gratis, anders zou het geen cadeau zijn. Aan jou of je dit cadeau aan jezelf wenst te geven. Weet dat je hiermee niet alleen jezelf heelt, je geeft je overleden partner ook de rust.

Kijk hiervoor op de site van W&W en geef hierbij aan dat je graag gebruik wilt maken van deze gratis sessie vol met waardevolle boodschappen.

Mocht de afstand te groot voor je zijn, via Skype of Zoom kunnen we elkaar altijd bereiken.
Weet dat je dit wel zelf dient te doen, niet alleen. Voel je welkom!

~ Jacqueline Lammerts
Auteur van ‘Volg je hart, HET KLOPT! De angst voorbij’, ‘RELATIES, LEEF je waarheid! In harmonie met anderen’ en LEEF vanuit je hart! 100 dagen inspiratie’.

Beheerder Customerscope

Op de hoogte blijven & van veel voordeel genieten?

Word lid voor € 59,00 per jaar

Lees ook

23 mei 2024

Reizen, Rouw en de nieuwe Realiteit

Wow …..wat een epic zonsopgang ervaar ik vandaag in de woestijn. Ik zie het licht van de dag langzaam, maar heel gestaag over de roodstenen rotsen, de strijd van het donker winnen.
2 mei 2024

Samen ziek zijn is gezellig, mam!

Dit gaat over het weer. Ja waar moeten we het anders over hebben. Want inderdaad wat duurt het lang voor de lente doorzet dit jaar. Misschien komt het door mijn gemoedstoestand of is het echt allemaal een beetje ‘gloom and doom’.
22 april 2024

WidowTalk S3: aflevering 10

Met Jan praat ik over hoe hij zijn paarden inzet om mensen te coachen en begeleiden. Paarden geven je feedback, paarden communiceren met je zonder te oordelen.
1 2 3 21

Blijf op de hoogte van events, nieuws, voordeelacties en partnerdeals. 

widows for widows merk
Je partner overlijdt, hoe ga jij verder? Via contact met lotgenoten en in samenwerking met onze partners, bieden wij een luisterend oor en helpen wij problemen aan te pakken.

Gegevens

Widows for Widows B.V.
Herengracht 237 A
1016 BH Amsterdam
The Netherlands

NL67RABO0366729950
VAT No.: 8622.94.034.B.01
KvK: 81985746

Copyright ©2024 Widows for Widows B.V., all rights reserved. | Powered by Customerscope
menuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram